Facebook post

… inmiddels, half maart: 886 …
en daar zijn we trots op!

Sinds 2016 plaatsen we iedere week 2 à 3 keer een bericht op Facebook, een paar foto’s met een klein stukje tekst. Zo proberen we (potentiële) sponsors en donateurs op de hoogte te houden van onze activiteiten op Sri Lanka.

11 mei:

Lasitha, geb. 08.05.2005: vanaf 2011 tot nu is Lasitha Laxshan door zeer gemotiveerde sponsors gesteund. Lasitha zat op de MahaMankadawela school en woonde aan een wewa (meer) waar zijn vader viste. Het was vooral in het begin armoe troef. Soms bracht de vis wat op, soms was er weinig vis. Lasitha had een broer en in de loop der jaren kwam er nog een zusje bij. Het zusje had een chronische ziekte waar veel zorg en aandacht naar uitging. Lasitha en zijn broer verzuimden in die tijd regelmatig school. De principal van de school mrs. Geethanjalie maakte zich zorgen over de jongens en besteedde daar tijd aan. SLS kon door donaties van de sponsors helpen om hun huisje uit te breiden met een keuken en een kamer. Lasitha is jammer genoeg niet geslaagd voor zijn O-level, maar hij is nu een grote, stevige jongen die zijn ouders kan steunen. Met hun zusje gaat het gelukkig ook beter.

07 mei:

Janny: Als we nu op scholen komen in het Anuradhapura District zien we allemaal schoolkinderen lopen met de SLS Go Green tassen. Op 2 december hebben wij er 540 gegeven aan kinderen van 27 scholen. Leuk om nu te zien dat de tassen volop gebruikt worden om hun schoolspullen en lunches mee te nemen van huis naar school. We zien dat veel kinderen op de scholen gebrek hebben aan schoolmaterialen, vooral papierwaren zijn sterk in prijs gestegen. In ieder geval kunnen wij onze 200 sponsorkinderen blijven steunen omdat onze sponsors hun jaarlijkse sponsorgeld storten. Hartelijk dank daarvoor!

03 mei:

In Anuradhapura zijn veel mensen bezig met de voorbereidingen voor Vesak (5 mei). Overal zie je dat er gewerkt wordt aan Vesak lampionnen. Vesak is het feest van het licht, een van de belangrijkste festivals: ook Sri Lanka viert Boeddha’s geboorte. Het is vooral een dag van verdienstelijke daden, zoals ‘geven’ (goed karma!), deze worden ‘miljoenen keren vermenigvuldigd’. Er zijn ca. 500 miljoen boeddhisten over de hele wereld, in tientallen landen. Vesak is een feestdag voor alle boeddhisten, maar hij wordt verschillend gevierd volgens de lokale gebruiken. Op Sri Lanka worden overal ‘Vesak-lamps’, grote lampionnen, opgehangen. Met het maken van deze Vesak-lamps is iedereen dagen bezig! Vesak is een van de Poya-dagen (volle maan). Natuurlijk zijn ook alle scholen weer vrij! SLS gaat volop door met het bezorgen van voedselpakketten aan de sponsorkinderen en hun families. Ook brengen ze elke dag een fiets naar een 10- jarig sponsorkind

28 apr:

Janny vertelt over haar bijzondere bezoekers: “Mijn kinderen Sigrid en Hugio, en m’n kleinkinderen Nina en Kiki zijn op bezoek in Anuradhapura! Ook voor hen is het wennen aan de extreme warmte! De eerste dag zochten ze een zwembad op, maar daarna gingen zij graag mee naar sponsorkinderen en hun families. Het was leuk om hen de voedseltassen en zakken rijst te laten uitdelen.  Ze gingen ook een dag op de fiets naar de Sacred City, en dat is pittig, met deze temperaturen. Nu vertrekken we naar Kaudulla, waar meer dan 200 wilde olifanten zijn. Daarna willen ze naar de oostkust om de Indische Oceaan te ervaren. Het is fantastisch dat zij, net als ik, genieten van rice and curry, en alles wat de tropen te bieden hebben!” #SriLanka #sponsoring #sponsors #voedseltekort

24 apr:

Op 20 april kregen de eerste sponsorkinderen weer een voedselpakket, in Kalaththewa. Een goed gevulde tas met houdbare etenswaren (een koelkast hebben ze niet …), en een baal met 10 kg rijst; deze zijn meer dan welkom! Het is duidelijk dat elke dag drie maaltijden voor onze sponsorgezinnen nu niet haalbaar zijn. Het voedselpakket dat SLS hier bij deze 200 families gaat brengen, is dan ook een aanvulling op hun karige maaltijden. De kinderen thuis bezoeken betekent ook weer een kijkje nemen in het gezin, zodat we evt. bijzondere situaties kunnen signaleren! Én oma of moeder krijgt het door onze creatieve sponsor gehaakte fotolijstje. Ook deze geste maakt mensen blij!

20 apr:

Toen Janny op Sri Lanka aankwam, was het wel weer wennen aan het ‘Hot Weather’ . Ze worden gewaarschuwd om veel water te drinken en de schaduw op te zoeken. Op het heetst van de dag is het 37 graden. Op het kaartje kun je zien dat Anuradhapura in het donkere, heetste, gedeelte ligt, dus ze beginnen kalm aan. Eerst gaan ze naar de Parasangaswewa School om te kijken of de geplande muurschilderingen zijn voltooid. Ook zijn ze bezig om 200 voedselpakketten te organiseren. Ze schrikken van de gestegen prijzen! Zodra ze de pakketten hebben, starten ze met het bezoeken van sponsorkinderen. Verder zijn de fietsen voor 10-jarigen besteld. Maar de waarschuwingen voor de hoge temperaturen nemen ze zéker ter harte!

14 apr:

Happy New Year – Subha Nava Vasarak – සුභ නව වසරක් – மகிழ்ச்சியான புதிய ஆண்டு Vandaag, 14 april, is het Nieuwjaar op Sri Lanka! Deze dagen zijn de scholen gesloten en overal worden spelen georganiseerd voor iedereen. Vaak zijn het activiteiten die nog gebleven zijn nadat de Nederlanders uit Sri Lanka zijn vertrokken. Bijv. een afstand lopen met een ei op een lepel zonder het ei te laten vallen. Een kussengevecht, zittend op een lange paal tussen een verhoging, wie het het langste volhoudt om te blijven zitten, wint! En ook zaklopen is nog steeds een favoriete bezigheid. En met je mond iets uit een emmer gevuld met water te pakken zien te krijgen. De Dagoba’s/Stupa’s worden wit gemaakt en huizen/hutten worden schoongemaakt. Iedereen trekt zijn/haar beste kleren aan!

29 mrt:

Bruiloftsfeest in Anuradhapura: onze Asanka is op 23 maart getrouwd met Nilakshi. Het was toch nog heel onverwachts: het huwelijk zou in de tweede helft van juli voltrokken worden. Nilakshi zou 4 januari naar Sri Lanka terugkomen uit Malaysia, maar dat werd 4 februari. En op 22 maart hoorden we van Senpathi dat ze op donderdag 23 maart al gingen trouwen. Het werd een kleine bijeenkomst met familieleden en vrienden, en natuurlijk mocht Senpathi getuige zijn. Hij zorgde ook voor een serie foto’s van het bruidspaar. Asanka is iedereen die hem met het verbeteren van zijn huis heeft gesteund extra dankbaar! Er zit nu een dak op de keuken en er is een badkamertje. De donaties zijn heel goed besteed! Asanka is nu 41 jaar, vanaf het begin heeft hij ons met zijn tuk-tuk overal heengebracht, zijn bruid is 31 jaar en Sri Lanka Support wenst hen een prachtige toekomst.

25 mrt:

Even voorstellen: mijn naam is Johan de Koning. Ik ben architekt in Middelburg en doceer part time op verschillende architectuuropleidingen. In 1993 leerde ik Janny Fioole kennen, toen ik van haar de opdracht kreeg om een kinderdagverblijf op het Meiveld in Middelburg te realiseren. Rond de millennium wisseling was ik bij haar op Sri Lanka en in 2005 raakte ik betrokken bij de renovatie van scholen die bij de tsunami in 2004 daar ernstig beschadigd werden. Sinds die tijd onderhoud ik een warme relatie met het land en de stichting SLS. Ik heb twee neven die in Sri Lanka zijn geboren; zo is er ook nog een bijzondere familieband. Eind februari 2023 koos het bestuur van SLS mij als opvolger van Jan Fransse tot voorzitter van SLS

Johan de Koning

21 mrt:

Een van onze sponsors dacht dat op Sri Lanka nog steeds malaria voorkomt. Omdat zij geen anti-malariamiddel wilde slikken, zag zij af van een bezoek aan SL! 😒 Jaren geleden had ze van Janny gehoord dat zij voor een verblijf van 3 maanden op Sri Lanka wel 4 maanden Paludrine moest slikken. Maar al sinds een paar jaar is dat niet meer nodig, omdat SL geen malariagebied meer is! Zij zou graag een periode in Anuradhapura door willen brengen, dus misschien gaat dat er nu van komen … Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je beveiligd bent tegen buiktyfus en hepatitus A + B. Maar die vaccinaties gelden voor een veel langere termijn. Het gele boekje van de GGD biedt houvast.

17 mrt:

Wie op SL is geweest, kent de karakteristieke ‘herbal drink’, vers gemaakt van een mix van verschillende eetbare bladeren die gemakkelijk te vinden zijn in SL tuinen. Met dit super-gezonde drankje beginnen veel Sri Lankanen de dag, en wordt veelal warm gedronken bij een van de vele (snack-)kraampjes. Daarbij wordt een brok jaggery gegeven, gemaakt van palmsuiker dat wordt ingekookt tot het begint te karamelliseren, waarna het in vormpjes wordt gestort. Het is donker van kleur en smaakt naar karamel. Een aparte combinatie … maar wij houden er wel van 😊!

13 mrt:

Dit weekend waren Erna en Janny op bezoek in Tytsjerk, bij SLS-sponsors Joke en Jaap, die afgelopen zomer Walcheren bezochten. In juni 2022 was Joke bijna de hele maand bij Janny in Anuradhapura om alle sponsorkinderen en scholen te bezoeken. Op enkele scholen heeft ze les gegeven in het Engels. Joke en Jaap komen al zo’n 40 jaar op Sri Lanka. Zij hebben daar drie boeken over de planten en bloemen gemaakt en uitgegeven, exemplaren van het eerste boek hebben we op veel scholen kunnen aanbieden, boek twee en drie zijn voor specialisten. Eerder, in 2019, brachten zij Janny ook een bezoek, waarbij Jaap een presentatie gaf over de natuur op SL. Daarbij waren ook een paar andere sponsors, Leny, Olga en Jan, aanwezig. Fantastisch dat SLS zulke gemotiveerde sponsors heeft!

9 mrt:

Voor Mohomed, Anushka, Sanuki, Shanya, Vigini, Sahan, Dhamsha en Sasoba vonden we al een sponsor! Maar we kregen nog meer nieuwe aanvragen voor sponsoring: SLS zoekt nu nog een sponsor voor Asini, Nimansha, Pavin, Usitha, Vihangi Amasha, Nethmi, Dinidu, Shaini en Vishmitha. Dus als je een Sri Lankaans kind een betere toekomst gunt, laat het weten. We sponsoren schoolkinderen tot en met het jaar dat zij 18 jaar worden, zodat de kinderen gestimuleerd worden om zo lang mogelijk onderwijs te volgen! In het jaar dat een kind 6 jaar wordt, gaat het naar school. De school heeft 13 grades (jaarklassen) Na 11 jaar doet de leerling examen voor Ordanary Level; slaagt de leerling hiervoor, dan kan zij/hij naar grade 12 en 13, zodat Advanced Level kan worden gehaald. Vervolgens kan beroepsonderwijs of universiteit gevolgd worden. Om naar de Universiteit te kunnen, is er een zeer beperkte mogelijkheid (zie onze website over kindsponsoring).

5 mrt:

Sri Lanka Support heeft al 115 van de 250 setjes kaarten voor € 10 verkocht (half maart: 130 :)), zodat we bij enkele scholen in het Anuradhapura District buitenspeelplaatsen op kunnen knappen. We hebben dus nog 135 (resp. 120 :)) setjes! Janny heeft haar tasje nu altijd bij zich om de kaarten te laten zien. Ben je geïnteresseerd? Laat het weten. Als we vóór Janny’s vertrek op 16 april alles verkocht hebben, kunnen op die scholen weer een paar kleine projecten starten.

25 febr:

Op 16 april vliegt Janny weer naar Sri Lanka en als alles gaat volgens plan, is Gideon dan al in Anuradhapura. In deze periode gaan ze al onze sponsorkinderen thuis en/of op school weer bezoeken. De kinderen die in 2023 tien jaar worden, krijgen hun stevige LUMALA-schoolfiets. De mooie gehaakte ronde lijstjes met portretjes van de sponsorkinderen geven ze aan oma’s of moeders. Verder zijn er vanuit de scholen meerdere verzoeken gedaan: meubilair voor een bibliotheek, materiaal voor Engelse lessen, opknappen van buitenspeelplaatsen, aanvulling van de EHBO kastjes. Ook brillen en telefoontjes gaan er weer mee om uit te delen aan slechtzienden en leerkrachten. Verder is er opnieuw aandacht voor zaden, voor groenten en bloemen. SLS is afhankelijk van donaties en sponsorgelden voor de sponsorkinderen. Dus hartelijk dank als je je bijdrage al hebt gestort voor je sponsorkind!

21 febr:

In september 2022 verzonden we 320 attenties naar onze sponsors en donateurs t.g.v. het 15-jarig bestaan van Sri Lanka Support: voor ieder een zakje met het kruidenmengsel (koriander, venkel, komijn, fenegriek, kurkuma, currybladeren, kaneel, rode chili peper, zwarte peper) dat veel gebruikt wordt op Sri Lanka. We hoorden dat er goed gebruik van is gemaakt, en met succes! We willen deze kruiden dan ook graag blijven aanbieden voor de liefhebbers. Voor een zakje van 40gr betaal je € 4, evt. verzendkosten € 2.

17 febr:

Een Sri Lankaanse delegatie heeft voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië een grote hoeveelheid thee gedoneerd. Dat is een mooi gebaar! Sri Lanka heeft het zelf economisch moeilijk, maar thee is er genoeg op Sri Lanka. Dus goed, dat er op deze manier toch ondersteuning wordt geboden!

13 febr:

De leerlingen van Chr. Basisschool De Wilgenhof gaan een verjaardagscadeau voor hun sponsorkind Rechal bij elkaar sparen! Wat een mooi idee …

9 febr:

Nieuwe voorzitter! Op 26 dec. 2006 werd de Stichting Sri Lanka Support officieel opgericht, waarbij voorzitter Jan Franse het bestuur op voortreffelijke wijze leidde tot gisteren: ruim 16 jaar, meer dan 4 termijnen! Jan had al eerder aangegeven dat het tijd werd voor een nieuwe voorzitter en samen met penningmeester Hans van Tongeren vond hij een opvolger in Johan de Koning. Gisteren, 8 febr., werd Johan in de bestuursvergadering benoemd tot voorzitter. Johan is, vooral na de tsunami, veel op Sri Lanka geweest, hij heeft op vrijwillige basis veel voor SLS gedaan. Hij kent het land, is vertrouwd met ons werk, bovendien sponsort hij vanaf het eerste begin een kind, Pathum. Met de benoeming van Johan is ook de SLS-doelstelling om verjonging binnen het bestuur te bewerkstelligen enigszins gehaald. Op onze website vind je de samenstelling van het SLS-bestuur!

5 febr:

Nu de rupee op Sri Lanka steeds minder waard wordt, is het leven voor de Sri Lankanen onbetaalbaar aan het worden. Elke dag geconfronteerd worden met enorme prijsstijgingen terwijl je niet meer gaat verdienen, is heel frustrerend. Voor 1 euro kreeg je op 2 febr. 2023 ruim 400 rupees! Een half jaar geleden was dat 237 rupees. De rupee is dus heel snel voor de helft in waarde verminderd! De Sri Lankaanse overheid probeert bij het IMF nieuwe leningen af te sluiten om rente-tekorten aan te vullen. Gisteren, 4 febr. was het Onafhankelijksdag, maar Sri Lanka is op dit moment afhankelijker dan ooit te voren. Triest is dat niemand weet hoe het verder moet!

1 febr:

Onze creatieve sponsor heeft prachtige cadeaus voor oma’s en moeders op Sri Lanka gemaakt. Een foto van je kind/kleinkind in een mooi gehaakt lijstje, maakt je blij. Voor de komende periode op Sri Lanka kunnen we bij de bezoeken aan de gezinnen deze lijstjes uitdelen. Omdat Sri Lanka Support toch 200 sponsorkinderen heeft, is dat voor haar een hele prestatie geweest om er zoveel te maken! Al heel veel jaren komt er elke keer opnieuw een mooi “geef-idee”. Van knikkerzakken tot etui’s , vlaggetjes om schoolklassen feestelijk te versieren, gehaakte bloemen, tasjes, ballen, enz. Sri Lanka Support is dan ook trots op haar. Misschien heeft u nog lapjes, bolletjes katoen/wol? Dan houden wij ons aanbevolen!