Facebook post

… inmiddels, half november: 873 …
en daar zijn we trots op!

Sinds 2016 plaatsen we iedere week 2 à 3 keer een bericht op Facebook, een paar foto’s met een klein stukje tekst. Zo proberen we (potentiële) sponsors en donateurs op de hoogte te houden van onze activiteiten op Sri Lanka.

04 dec:

Janny: “Toen we de grote zaal binnenkwamen, was het daar heel rustig. Wél zaten er 540 kinderen bij elkaar, die al blij zaten te genieten van hun gevulde schooltas. Eigenlijk was dát het allerbelangrijkste! De rest van het programma voelde als ‘extra’: de olielampjes die de danseressen vasthielden en die door de genodigden werden aangestoken, een paar toespraken, projectie van foto’s van onze projecten, acrobatiek door de Kandy Dancers. Daarnaast kregen enkele leerlingen van verschillende grades (leerjaargangen) en scholen op het pódium een tas. Volgens de Zonal Education Director was het uitzonderlijk dat alle genodigden tot het laatst bleven. Ook vertelde ze dat voor iemand zoals ik nog nooit zo’n bijeenkomst was georganiseerd. Tussendoor was er een ‘refreshment’, een doosje met een paar hapjes en een drankje. Natuurlijk werd van mij verwacht dat ik ook iets zou zeggen, maar ‘Godak Estuti’ (veel dank) en een paar woorden voor de kinderen was genoeg. Zelf ben ik heel blij met het mooi uitgevoerde SLS-logo en de tekst die daarop staat, tegelijk ben ik erg onder de indruk dat zoveel mensen mij zo veel tijd en aandacht gaven! Met Senpathi en Asanka gaan we nu weer over tot de orde van de dag!”

03 dec:

Janny: “Al enkele weken hoorde ik dat er plannen gemaakt werden om mij te verrassen, maar ik mocht nog niets weten. Per ongeluk hoorde ik dat het Auditorium van Central College was afgehuurd en ik moest 2 dec. vrijhouden. Op die dag bracht Asanka mij met de tuk-tuk naar het Auditorium (waar ik nog nooit geweest was). Bij de ingang stond een grote erepoort met foto’s van onze SLS projecten, foto’s van ballonnen en een grote foto van mij. Ook stonden er veel schoolkinderen en ouders, en speciale genodigden vanuit het onderwijs. Een groep Kandy Dancers begonnen bij mijn aankomst te dansen. Wij volgden de Kandy Dancers langs de rijen kinderen naar de ingang van de grote zaal. Zowel beneden als boven zat deze zaal helemaal vol met de 540 uitgenodigde schoolkinderen van de 27 scholen. Zelf had ik een plaatsje op de voorste rij naast mrs. Maheshi, hier de hoogste in rang. Nadat alle principals en directors hadden plaatsgenomen, volgde een woord van welkom, uitgesproken door mrs. Dias. Dit was allemaal georganiseerd om mij te bedanken voor 20 jaar activiteiten voor scholen op Sri Lanka.”

02 dec:

Vandaag was de grote dag, een enorm feest voor Janny, georganiseerd door schooldirectors, principals en Senpathi. De verrassingen waren niet van de lucht. Nadat het helse karwei geklaard was van het laten maken en vnl. zélf vullen van de 540 ‘Go Green schoolbags’ (cadeau van SLS aan de 27 scholen), werd Janny midden op de dag verwacht in het Auditorium van Anuradhapura. Daar begon het met een ereboog, voorzien van heel veel SLS-foto’s van de afgelopen jaren. Ook tijdens het feest zijn de nodige foto’s gemaakt, en er is nog genoeg over te vertellen, dus dit verhaal krijgt natuurlijk een vervolg! Op foto 4, vlnr, Chaturiya, die het feest presenteerde, Janny, Geethanjali, schooldirector, en Dinesh, die honderden foto’s presenteerde (aangeleverd door Erna). #jubileum #jubileumJanny #jubileumSLS

29 nov:

De principals van de 27 scholen waar SLS nu schoolkinderen sponsort bedachten dat 20 jaar Janny op Sri Lanka een mooie aanleiding is om haar te bedanken! Pas op vrijdag 2 december wordt haar duidelijk wat er allemaal wordt georganiseerd. Het Auditorium van het Central College is afgehuurd en 540 schoolkinderen krijgen op dringend verzoek vanuit de scholen van SLS een goed gevulde ‘Go Green schooltas’. Er wordt op 650 aanwezigen gerekend, ook van het Provincial en Zonal Education Office zullen de directors er zijn. Na 2 december horen jullie er ongetwijfeld meer van!

De meest recente Facebook-posts:

25 nov:

Op bezoek bij een sponsorkind troffen Janny en Senpathi een moeder die via een local agent werk kreeg in het Midden-Oosten. Binnen drie maanden was ze terug: de omstandigheden bleken niet zoals haar was beloofd! Veel Sri Lankaanse vrouwen hopen dat meerdere jaren werken in landen als Koeweit, Libanon, Saoedie-Arabië hun slechte economische situatie kan verbeteren. Maar de agencies verdienen daar het meeste aan! De Safe Foundation op SL, waar wij contacten mee hebben, geven hierover voorlichting aan vrouwen (bijna altijd moeders) met hun Human Trafficking Project (gefinancierd door US Aid). De Sri Lankaanse overheid verbiedt moeders met kinderen onder de 2 jaar om zo lang het land uit te gaan, maar helaas is ook dit systeem corrupt. De vrouwen krijgen meestal een contract voor minimaal 3 jaar, dus binnen die tijd kunnen zij niet terug en dat is voor veel families schadelijk!


21 nov:

Voor ons een grote verrassing: Asanka, onze vaste tuktuk-driver gaat trouwen! Op 2 dec. wordt hij 41 jaar en hij kent vanaf het begin alle sponsorkinderen, weet hun huisjes te vinden en kent alle bijzonderheden van hun families. Senpathi en hij zijn de drijvende krachten bij ons SLS werk. Met Asanka’s tuk-tuk komen we overal in de jungle. Hij woont in het huis van zijn ouders maar hij en zijn vrouw zullen voor de ouders moeten zorgen op termijn. Het huis is op keuken en badkamertje klaar, er is al jaren hard aan gewerkt. Graag wil ik dat we Asanka steunen om dit laatste gedeelte voor elkaar te krijgen d.m.v. een lening die hij terug betaalt. Zodra er een goede begroting is, kom ik met een voorstel! Zijn aanstaande komt 4 jan. 2023 uit Malaysia waar zij in een kledingfabriek werkte. De datum voor de bruiloft moet nog worden vastgesteld!

14 nov:

Hier rijzen de kosten voor papier ‘de pan’ uit! Dat is niet alleen te merken aan de ‘Daily Mirror’, de krant die van 20 rupees per 01 nov. 70 rupees kost op doordeweekse dagen. Maar ook op de scholen: daar is het zoeken naar een A4’tje voor het maken van een footprint. Bij Buddhika Bookshop zijn de prijzen van de schoolschriftjes verviervoudigd. Bij het kraampje van Upali, die Sri Lankaanse hapjes verkoopt, wordt ons dringend verzocht onze oude kranten te brengen om zijn waren te verpakken. Dat ‘gewone’ dingen zoveel impact kunnen hebben, is verbazingwekkend. Onze vriend mr. Mapa, ook leerkracht, vertelde dat alleen voor de hoogste grades nog schriftelijke papieren examens worden gehouden, voor de lagere grades alleen mondeling. En dat in een land waar van olifantenpoep zulke mooie notitieboekjes worden gemaakt.

10 nov:

Op 27 scholen heeft Sri Lanka Support 200 sponsorkinderen, maar op deze scholen zijn nog veel meer kinderen waar de armoe extra toeslaat. ‘Principals’ en leerkrachten hebben ons verzocht of we voor de allerarmsten iets zouden kunnen doen. In overleg met de ‘directors of education’ hebben we besloten per school en per ‘grade’ een jongen en een meisje een ‘Go Green schooltas’ met inhoud te geven voor het nieuwe schooljaar 2023! Dit betekent nog 540 groene schooltassen met ons SLS-logo vullen voor dit bijzondere, zinvolle project. We gaan dus deze periode niet renoveren of bouwen, maar ons SLS-geld gaat rechtsreeks naar de kinderen. In Nederland kunnen we dan weer verder aan het werk om donaties/giften in te zamelen voor het nieuwe jaar. Hoop doet leven!

06 nov:

Met de tuk-tuk van Asanka brachten we de eerste schooltassen voor het nieuwe schooljaar bij de gesponsorde kinderen van Kalaththewa – en Mahawannamaduwa school. Bij de kinderen thuis zien we goed dat iedereen in het buitengebied arm is. Er is duidelijk weinig of niets in huis voor de maaltijden. In dit buitengebied proberen de ouders toch wat rijst te bemachtigen en verbouwen ze zelf wat groenten. Enkele kinderen zijn op de rijstvelden aan het werk om een paar rupees te verdienen, ze gaan dan niet naar school. Meerdere vaders zijn hun baan kwijt. De moeder van Dinushika is een winkeltje / annex restaurantje begonnen. Ook is het overal rustig met verkeer, je ziet wel motoren, maar auto’s bijna niet. De benzine en vooral diesel is erg duur. Het is overleven met hoop op betere tijden.

02 nov:

De Chief Monk van de Sacred City, Ven. Dr. Pallegama Sirisumana Dhammarackkhitha Siriniwasa Thera, overleed vorige week. In de Sacred City bij de Maha Vihara Assembly Hall kwamen de Sri Lankaanse President, de Prime Minister en de vorige President Mahinda Rajapaksa hun laatste respect tonen. Overal in de stad hingen foto’s van de overledene en oranje vaantjes. Ook bleven de verhalen over deze 69-jarige Chief Monk de ronde doen. Het is een publiek geheim dat hij er meerdere vrouwen op na hield en ook dat hij veel ‘rijke’ kinderen had. Deze week werden er veel meer bloemen dan normaal verkocht om bij de tempels neer te leggen. Voor de plaatselijke bevolking in ieder geval een positieve bijkomstigheid.