Facebook post

Inmiddels, april 2024: 917 …
en daar zijn we trots op!

Sinds 2016 plaatsen we iedere week 2 à 3 keer een bericht op Facebook, een paar foto’s met een klein stukje tekst. Zo proberen we (potentiële) sponsors en donateurs op de hoogte te houden van onze activiteiten op Sri Lanka. Voor diegenen die Facebook niet bekijken, zie hieronder!

(wordt binnenkort vernieuwd!)

03 mei:

Overal waar we ‘dry ration’ (houdbaar voedsel) tassen brengen, krijgen onze sponsorkinderen ook een schetsboek en een doos met pastels: Senpathi vraagt aan de kinderen om een ‘daily life’ tekening te maken voor hun sponsor(s). Hij legt uit dat ze op de achterkant hun naam en leeftijd moeten zetten zodat wij de tekeningen aan de juiste sponsor(s) kunnen geven. Omdat we heel veel rondreizen met de tuk-tuks vraagt hij ook om de tekeningen in te leveren bij de principal (hoofd) van hun school. SLS hoopt zo alle sponsors te kunnen verrassen met een mooie tekening van hun sponsorkind … de eerste zijn al binnen ????????

29 april:

(Stagiaire) Sanne: “Afgelopen week was een van mijn docenten van Fontys op bezoek om te kijken hoe het hier voor een stagiair is. Voor de Fontys Leraren Opleiding Tilburg (FLOT) is het de eerste keer dat een student naar Anuradhapura in Sri Lanka is gegaan om les te geven op lokale scholen. Fontys biedt studenten in hun derde jaar de mogelijkheid om voor een minor naar het buitenland te gaan om stage te lopen bij verschillende organisaties of om te studeren. De meeste docenten raden hun studenten aan om naar het buitenland te gaan om daar nieuwe kennis te vergaren en zichzelf te ontwikkelen. Stichting Sri Lanka Support behoort nu ook bij de organisaties waar FLOT mee samenwerkt!

25 april:

Wat een oproepje in Lezers helpen Lezers in onze PZC voor gevolgen kan hebben! Janny bracht 4 tassen met brillen naar mevr. Sabine Koppejan uit Zoutelande in het kantoor van het Waterschap in Middelburg en deze week was hun hele familie in een hotel in Anuradhapura, waar Janny de brillen kon ophalen. Leuk was, dat het zelfs 5 tassen met brillen waren geworden.Een week ervoor konden ze bij dit hotel bij een mevrouw uit Hulst ook al een tas brillen ophalen. Iedereen hartelijk dank, want brillen zijn op Sri Lanka nog steeds een grote luxe. Via plaatselijke dokters, die weten wie slecht ziet, worden alle brillen bij de juiste mensen bezorgd. Meestal gaat het vooral om het montuur en worden er bij de opticien in Anuradhapura de juiste glazen ingezet. We maken hier veel arme mensen erg blij mee!

21 april:

(Stagiaire) Sanne: “De afgelopen paar dagen hebben Janny, Senpathi, Asanka, Syam en ik bij verschillende gezinnen tassen weggebracht. Ieder kind kreeg twee tassen met allerlei handige spullen, houdbaar etenswaar en een tekenboek met kleurtjes. Het afgeven van deze spullen voelde voor mij erg dubbel. Ik zag erg veel armoede; huizen die maar een of twee kamers groot waren, een bed waar iedereen in moet slapen, geen koelkast. Aan de andere kant zat er toch ook een andere soort rijkdom dan dat wij nu in Nederland gewend zijn, kinderen die met alle andere kinderen in de buurt aan het spelen zijn (zonder mobieltjes of andere technologie), minder werkstress en toch een soort rust die wij in Nederland kwijt zijn. Aan het bedanken op de knieën zal ik nog wel een tijdje moeten wennen, hoor! Groetjes van Sanne.”

17 april:

Verwonderd en verrast waren we door een heel speciaal telefoontje. De Stichting Vrienden van Sri Lanka zocht na het overlijden van hun oprichter/voorzitter naar een stichting die een soortgelijke doelstelling had op Sri Lanka als hun stichting: kinderen toekomstkansen bieden! Om hun ANBI-stichting te kunnen opheffen, moest het resterende geld geschonken worden aan een gelijkgestemde organisatie. Johan en Janny gingen in Den Haag op bezoek om hierover meer informatie te krijgen en te overleggen wat er verder moest worden gedaan. SLS voldeed aan hun verwachtingen en de procedure kon worden voortgezet. Daarna kwam er bericht van de bank van Vrienden van Sri Lanka en op 11 april ontving onze penningmeester € 12.699,18. Wat geweldig, dat het gelukt is. Wij laten jullie zo gauw mogelijk horen welk project zal worden uitgevoerd !

08 april:

De dag volgend op Janny’s aankomst op Sri Lanka, werd ze direct uitgenodigd om op de Mahawannammaduwa School hun Sportmeet bij te wonen, inclusief de officiële ingebruikname van de Watertoren. Afgelopen nov./dec./jan. werd deze watervoorziening, met lange leidingen en aansluitpunten, gebouwd voor de hele school: voor alle betrokken leerlingen, ouders en leerkrachten een flinke verbetering. Omdat op 4 april de Sportmeet gehouden werd, was meteen voor iedereen duidelijk hoe belangrijk deze verbetering is; er werd dan ook extra aandacht aan besteed. Ook de Director of Education en enkele belangrijke mensen uit onderwijsland waren aanwezig. SLS werd hartelijk bedankt voor dit prachtige project. Veel dank aan alle sponsors!

04 april:

Vanaf 2011 heeft Umesha Nethmini een sponsor. In de periode vanaf 2011 hebben zij een extra kamertje aan hun huisje kunnen bouwen. Vader en moeder hebben daar samen stenen voor gebakken. Beiden zijn ze ook dagloners: zij werken bij anderen op het land. Umesha heeft de hele sponsorperiode haar jaarlijkse schoolspullen gekregen en in 2015 ook een stevige fiets. Alle 11 schooljaren heeft ze de school goed bezocht, alleen in COVID tijd is er veel verzuimd en was haar school vaak gesloten. Zij behaalde haar O-level examen en gaat nu verder met A-level. Deze familie maakt een gelukkige indruk en is heel blij met alle steun die al deze jaren werd geboden. Omdat we veel contact hebben met haar Viharapalugama School horen we in de toekomst ongetwijfeld hoe het verder met Umesha gaat.

31 maart:

In onze bestuursvergadering van 28 maart kwamen nieuwe Zeeuwse initiatieven aan bod. Voor het eerst zal SLS meedoen met de Dorpentocht Walcheren die gehouden wordt op dinsdag 6 augustus. Ook gaan we met Hans Nootebaart van Stegentocht Middelburg weer net als in 2019 een Benefiet voor SLS beleven. Onder voorbehoud wordt die gehouden op vrijdag 13 september. Door iets lekkers en speciaals wordt het een verrassend evenement. Meer bijzonderheden en kosten worden via Facebook en mail bekend gemaakt. Dus noteer s.v.p. deze data al in je agenda en het is leuk als je Stichting Sri Lanka Support op deze manier ondersteunt ????????!

23 maart:

Het schoolmeisje Rechal Presila van de Saliyapura School in het buitengebied bij Anuradhapura wordt vanaf 2018 gesponsord door kinderen/leiding van de Wilgenhof School in Middelburg. De school heeft er voor gezorgd dat ook bij personeelswijzigingen deze ondersteuning van Rechal doorgaat. Een van de leerkrachten is vorig jaar met haar hele gezin Rechal komen opzoeken op Sri Lanka! Deze leerkracht, die nu in Goes op een school werkt, heeft op de Wilgenhof een opvolger gekregen die deze taak op zich neemt. Zij heeft geregeld dat leerlingen tekeningen en kaarten maken voor Rechal en haar school. Die gaan bij Janny in de koffer en worden meegenomen naar Saliyapura, naar Rechal. Als u een school weet waar ze ook zo’n (soort) actie willen, neem dan contact op met SLS.

19 maart:

Op 3 april staat onze Sri Lankaanse SLS-coördinator Senpathi Weerage in de aankomsthal van het vliegveld Bandaranaike bij Colombo/Negombo. Hij komt met een busje + chauffeur om Janny op te halen om direct door te rijden naar Anuradhapura, waar ook Asanka, onze tuktukdriver, in de startblokken staat. Het appartement is de dag daarvoor spic-en span voor bewoning klaargemaakt. Even acclimatiseren en dan snel aan het werk. Eerst worden de 10-jarigen voorzien van stevige fietsen en alle 200 sponsorkinderen krijgen schetsboeken en pastels. In december 2023 is al materiaal besteld om enkele huisjes van sponsorkinderen een boost te geven, die gaan we bekijken! Senpathi en Janny bezoeken enkele scholen om de stage van Sanne Donkers te regelen. Vervolgens komt Sanne op 9 april en met haar kijken we welke scholen zij het prettigst vindt om 4 maanden te werken. Via Facebook houden we jullie op de hoogte van onze bezoeken en projecten!