Inmiddels, juli 2024: 932 …
en daar zijn we trots op!
Sinds 2016 plaatsen we iedere week 2 à 3 keer een bericht op Facebook, een paar foto’s met een klein stukje tekst. Zo proberen we (potentiële) sponsors en donateurs op de hoogte te houden van onze activiteiten op Sri Lanka. Voor diegenen die Facebook niet bekijken, zie hieronder!
26 juli:
Wie op Sri Lanka is, zal vást een keer getuige zijn van een Perahera: muzikanten, dansers, zangers en diverse andere artiesten met talloze olifanten paraderen door de straten om religieuze gebeurtenissen te vieren. Het zijn bijzondere optochten. Als je half augustus in de buurt van Kandy bent, zie je daar de grootste Perahera van het land. Ter gelegenheid van het ‘Festival of the Tooth’ (van Buddha), en daar komen duizenden mensen op af, Sri Lankanen én toeristen.
22 juli:
Al van ruim 75 % van onze sponsors hebben we het sponsorbedrag voor het lopende jaar ontvangen: onze penningmeester wacht nog op 25%. Willen jullie a.u.b. dit jaarbedrag ad. € 110 storten (rek.nr. NL 05 RABO 0148192394 t.n.v. Stichting Sri Lanka Support)? Onze sponsorkinderen hebben immers allemaal hun schoolspullen voor 2024 en hun jaarlijkse storting op hun spaarbankboekje gehad. Sri Lanka Support is volledig afhankelijk van jullie donaties om waar te maken wat we beloven. Meerdere mensen sponsoren ook ons FIETSENFONDS (!), ons Noodfonds of Fonds Voor Speciale Gelegenheden. Veel dank voor jullie ondersteuning, waardoor we onze werkzaamheden op Sri Lanka voor de allerarmste kinderen kunnen voortzetten. Nu de prijzen op Sri Lanka sterk stijgen heeft het bestuur voor 2025 het kindsponsorbedrag verhoogd naar € 120 per jaar.
18 juli:
Nog niet alle tekeningen van onze sponsorkinderen zijn ingezameld, maar de SLS-sponsors die een tekening hebben ontvangen, vinden het leuk! Schoolkinderen die een sponsor hebben, die hen steunt om onderwijs te kunnen volgen, hebben allemaal een schetsboek en pastels gehad. Senpathi legde de bedoeling in het Singalees uit: op de eerste bladzij van je schetsboek maak je een mooie tekening voor je sponsorfamilie en die tekening geef je aan de Principal op school. Wij verzamelen ze en nemen ze mee in het vliegtuig naar Nederland. Wij zorgen er voor dat ze bij de sponsors terecht komen. Zoals je ziet, is daar een begin mee gemaakt, we gaan door met verspreiden.
14 juli:
Moeder Yasawardena woont met haar drie kinderen in Viharabullankullama. Vanaf 2012 is haar dochter Uwmini gesponsord op voordracht van de Viharabullankullama School. Het schoolteam vond dat deze moeder extra steun nopdig had, omdat er geen vader was. Uwmini deed het heel goed op school en na het behalen van haar O-level kreeg zij direct een baan bij een bedrijfje in kleding. Hun huisvesting is redelijk en moeder en kinderen maakten samen een prachtige tuin, waar we naast bloemen ook groenten zien. Voor haar moeder en de twee andere kinderen is Uwmini een grote steun. Zij is een prachtige jonge vrouw geworden die het leven aankan. Moeder en kinderen zijn hun sponsor voor altijd dankbaar. Met het geld van haar SLS-spaarbankboekje wil Uwmini nog een cursus gaan volgen.
10 juli:
Met de donatie van Mundo Crastino Meliori kan SLS speelwerktuigen bij scholen opknappen. Op de Mahawannammaduwa school, waar onze stagiaire Sanne aan het werk is, was bijna niets meer bruikbaar. De glijbaan, de schommels, de wippen, de klimrekken, enz. krijgen ‘een nieuw leven’. Mr. Manjula, de lasser (welder) heeft er met zijn helper de handen vol aan. Ook ouders helpen om alles op te schuren, zodat daarna alles opnieuw in de verf kan worden gezet. Op Sri Lanka is het onderhoud op scholen een groot probleem. De Government Schools krijgen van de overheid wel salarissen voor hun personeel, maar voor onderhoud is weinig beschikbaar. Het is ook gebrek aan interesse: als er iets kleins stuk is en je repareert het direct, dan kun je de schade beperken. Op deze school hebben de kinderen volgende week weer een mooi opgeknapte buitenspeelruimte!
06 juli:
Nu Janny’s kleindochter Nina is geslaagd voor haar VWO-examen komt een droom uit. De afspraak was dat zij dan in oktober 2024 haar oma gaat helpen met vrijwilligerswerk voor SLS. In 2023 was zij met haar vader, moeder en zus Kiki ook op vakantie op Sri Lanka. Toen is het idee geboren om in een tussenjaar eerst naar Sri Lanka te gaan en vervolgens nog meer van de wereld te gaan zien. Al van jongs af aan heeft Nina van dichtbij gezien en gehoord wat SLS voor kinderen op Sri Lanka doet. Ook ging zij mee om daar scholen en gezinnen te bezoeken. Nu zij hoorde over Sanne die 4 maanden stage loopt bij SLS, werd haar enthousiasme opnieuw aangewakkerd. Voor jonge mensen is kennismaking met andere culturen een verrijking.
02 juli:
Erna was de hele maand juni op Sri Lanka om vrijwilligerswerk voor SLS te doen. Samen met Senpathi, Asanka, Sanne en Janny was ze tot 26 juni druk met het in beeld brengen van de projectactiviteiten. Sanne en Janny bezorgden vanaf begin april met Senpathi en Asanka alle 200 sponsorgezinnen ‘dry ration’ voedselpakketten. Sanne ging vervolgens zoveel mogelijk op 2 scholen Engelse lesgeven; zij blijft tot begin augustus. Na de voedselpakketten was er tijd om het huisje van de ‘junglefamilie’ te verbeteren, het huis van Thisara en familie ‘moddervrij’ te maken, daar een veranda te bouwen en een dak op hun toilet te realiseren. Als laatste project in deze fase de renovatie van het kantoor bij de Thammannapura School, waar Erna de opening verrichtte. Naast dit alles fietsen brengen naar 10-jarige sponsorkinderen, tekeningen van sponsorkinderen ophalen voor hun sponsors, brillen uitdelen aan opa’s, oma’s en ouders op de Yahalegama School, een matras voor een pre-school regelen. Kijk nog maar eens op Facebook, Instagram en Verhalen! Het SLS-werk gaat gewoon door, lasser Manjula is bijv. nu de speelwerktuigen bij de Mahawannammaduwa School aan het repareren en veilig maken. Met dank aan alle enthousiaste SLS-ers !
28 juni:
Vleermuizen kunnen er wat van! Met heel veel onder een dak kruipen en daar de boel flink bevuilen. Als dat boven je hoofd gebeurt, word je niet vrolijk van de stank en de overlast. Maar op 25 juni was dit allemaal achter de rug. Op de Thammannapura School vond de feestelijke opening plaats van het gerenoveerde kantoor van de schoolleiding. Erna mocht op officiële wijze een feestelijk lint doorknippen zodat de ‘Golden Door’ open kon. In deze nieuwe ruimte stond een pot met kokosmelk klaar, waaronder een vuur werd aangestoken, heel traditioneel. Zodra de kokosmelk overkookte, zou de ruimte bruikbaar zijn. Na deze handelingen gingen we allemaal naar de grote hal, waar op een groot doek foto’s van het project werden getoond. We zagen een paar traditionele dansen, een muzikaal optreden en de principal, de vice-principal, een officer van het Zonal Education Office en Janny kregen om de beurt het woord. Voor de school is het een opsteker! Tot slot stonden er natuurlijk lekkere SriLankaanse hapjes klaar, die gretig aftrek vonden. Met veel dank voor deze bijzondere mogelijkheid, dankzij een donatie uit Den Haag.
24 juni:
Muziekleraar Dilshan van de Deaf-and-Blind School in Anuradhapura heeft een prachtige drumset kunnen kopen van een nagekomen SLS donatie. Met een gift van SLS is hij jaren geleden tijdelijk aangesteld als muziekleraar, met de intentie van de schoolleiding om hem na die periode een vaste baan te geven. Dat is gelukt en vooral de dove en blinde leerlingen genieten van zijn enthousiaste aanpak. Hij leeft voor muziek en brengt dat over op de kinderen. Dilshan wil dat de kinderen de muziek voelen, dat de geluiden vibreren, dat de omgeving trilt. Met deze uitgebreide drumset is dit allemaal mogelijk. Tot nu toe waren er nog niet zoveel muziekinstrumenten die dat in zich hadden. Veel dank aan de SLS-sponsor die dit dichterbij brengt!
20 juni:
Bij al onze bezoeken vanaf 4 april aan onze sponsorkinderen kregen ze een schetsboek en een doos pastels, waarbij Senpathi met de kinderen afsprak dat ze een tekening zouden maken voor hun sponsorfamilie. Die ene tekening zouden ze dan op school aan de principal geven, zodat wij daarna alle tekeningen eenvoudig konden verzamelen. Maar ons leuk bedachte plannetje werd verstoord door de vele dagen waarop de scholen gesloten waren. We dachten dat het in de laatste week nog wel zou gaan lukken, maar maandag 17 juni was een moslim feestdag en vrijdag 21 juni Poson, een boeddhistische feestdag. De resterende drie dagen van deze week gaan we dan ook maar zoveel mogelijk scholen langs om tekeningen op te halen! In oktober gaan we natuurlijk gemotiveerd verder, dus mocht de tekening van jouw sponsorkind er nog niet bij zijn, dan hopen we dat die er het volgende kwartaal bij zit!
16 juni:
‘De junglefamilie’ van sponsormeisje Buddhima Nethmi krijgt van de donatie van Freedom Koor Zeeland een iets betere huisvesting. SLS wilde prioriteit geven aan het aanpassen van de waterput, maar de familie koos voor verbetering van hun eenkamer huisje. Er zit nu een goed dak op en er is aan een zijkant een raamkozijn geplaatst. Alle ‘rommel’ onder een afdak is nu verplaatst naar een ander afdak en met het overgebleven geld wordt er een muurtje gezet en een overkapping gemaakt. Het geheel is nu voor deze vader, moeder, zoon en dochter, enigszins leefbaarder. Op hun terreintje lopen ook de nodige poezen, kippen, hanen, kuikentjes en hun hond heeft zes kleintjes geworpen. ‘s Avonds lopen in dit gebied wilde olifanten rond, de metselaar en helper raakten daar niet over uit gepraat. Leden van Freedom Koor Zeeland, dank voor jullie steun aan deze familie.
12 juni:
Bij de Thammannapura School zit het onder de daken vol met vleermuizen (bats), met als gevolg een enorme stank: ze droppen daar hun ontlasting en de plafonds die dat opvangen, worden steeds smeriger. De onderkant van de plafonds zien er dan ook vies uit en om daar te moeten werken, is geen pretje. Ons is gevraagd om te helpen een oplossing te vinden. Met ouders en team worden de dakpannen verwijderd: eerst moeten de vleermuizen worden verjaagd en vervolgens wordt met staalborstels en kwasten alle viezigheid verwijderd. Hier komen de COVID- mondkapjes goed van pas! Zoals het er uit ziet moeten alle plafondplaten worden vernieuwd door een vakman en helper. Daarna komen er nieuwe golfplaten op. Voor de hygiëne op deze school is dit een enorme verbetering. Met dank aan Stichting Vrienden van Sri Lanka, die een grote donatie gaf, kan dit grote karwei worden geklaard.
08 juni:
Zodra kinderen 18 jaar worden, betekent dat het einde van een lange periode van sponsoring. Voor hen komen ‘nieuwe sponsorkinderen’ in de plaats en nu we weer op Sri Lanka zijn, bezoeken we de kinderen, die zijn voorgedragen vanuit de scholen waar we mee samenwerken. Als deze nieuwe kinderen in grade 1 (ca 6 jaar oud) of grade 2 (ca 7 jaar) zitten, krijgen we hun gegevens door en dan gaan we thuis op bezoek. Op school weten ze meer over deze families en helpen ze ons inschatten of sponsoring zinvol is. Motivatie om je kind regelmatig naar school te laten gaan, is een van de sponsorredenen. Armoede, tegenslag, ziekte, familieomstandigheden, behuizing spelen ook mee in de besluitvorming om tot sponsoring over te gaan. Bijna altijd bij het eerste huisbezoek kan de sponsoring worden gestart. Alleen als er omstandigheden zijn dat het kind snel weg gaat bij de school of bij het woonadres, dan heeft sponsoring geen zin: continuïteit is voorwaarde! Wij vinden het fantastisch dat onze SLS-sponsors zo trouw zijn, want ook daar is sprake van continuïteit: bijna na elke ‘oude sponsoring’ volgt er een ‘nieuwe sponsoring’.
04 juni:
In de jungle bij Kudunelubewa woont onze sponsorjongen Thisara met zijn oma, moeder en oudere broer. Hun situatie is ronduit erbarmelijk. Daarom probeerde SLS al enige tijd om met de familie plannen te maken voor verbetering, waarbij wij ook enig initiatief van hun kant verwachten. Dit laatste stagneerde voortdurend. De oudere broer gaven we opnieuw opdracht om uit te zoeken wat zij willen en iemand te vragen dat mee te plannen. Hij deed zijn best, en nu pakken wij door. Senpathi en metselaar/timmerman mr. Rukman en helper regelden het materiaal om vóór hun huis een droge plek te maken mét een overkapping. Ook het dakje op de WC wordt aangepakt. Voor de mannen is het lastig werken, omdat moeder en oma overal tussendoor rommelen. Wij gaan elke dag langs voor de voortgang. Langzaam maar zeker verbetert hun woonsituatie, met voor het huis een droge ‘veranda’, die zorgt voor droge voeten. Nu wordt er aan het dak gewerkt, waarna het ruimtelijk veel verbetert. ‘Bohome stuti’, dank je wel, sponsor!
31 mei:
(Stagiaire) Sanne: “Kleine update vanuit mij. Ondertussen heb ik al bij meerdere organisaties mee mogen kijken en daar heb ik verschillende mensen van mijn leeftijd ontmoet! Bij de National Youth Service Center (NYSC) ben ik erg warm onthaald, en bij National Apprentice and Industrial Training Authority (NAITA) heb ik tijdens Vesak (feest van het licht) meegeholpen om lantaarns te maken! Ondanks dat het Engels voor veel leerlingen toch nog moeilijk blijft, en dan al helemaal als ze tegen een buitenlander moeten praten, merk ik wel hoe gastvrij en lief deze mensen ook zijn. Er zijn ook al socials uitgewisseld. Bij de organisaties zelf worden de leerlingen vakgericht opgeleid. Zo hebben ze bij NAITA ook een keuken waar de chefs worden opgeleid, en zouden ze zelfs Engels moeten leren dat aansluit bij hun toekomstige beroep. De docenten Engels doen erg hun best, en dat is mooi om te zien!”
27 mei:
Wel eens gehoord van een Buffel? Dat is blijkbaar een van de eerste dingen op je schoolterrein die je nodig hebt om je verstaanbaar te maken. Tot voor kort kon het allemaal heel simpel, maar de vooruitgang vraagt nu ook op Sri Lanka om meer apparatuur. Een Buffel is een log, niet al te zware geluidsversterker met bijpassende standaard, microfoon, usb-stick en nog enkele attributen. Alle ouders, kinderen en leerkrachten kwamen de Buffel bezichtigen: dit was nog niet eerder vertoond. Na de bedankjes van mr. Mapa en de principal aan SLS mochten ook de kinderen de microfoon uitproberen! In Yahalegama zijn ze klaar voor speeches die nu goed te horen zijn!
23 mei:
Onze Ayurvedic dokter, die ons de laatste jaren hielp met het verspreiden van brilmonturen, is helaas overleden. Wel zijn de contacten met zijn vrouw en zoon zo goed, dat zij ons gaan helpen om de brillen in de toekomst bij de juiste mensen te krijgen. Maar veel mensen in het onderwijs zoeken al naar een oplossing hiervoor en via, via komen nu al regelmatig leerkrachten vragen om een montuur. En als een leerkracht het weet dat wij brillen hebben, verspreid dit bericht als een lopend vuurtje. Zo zijn er in deze periode meerdere mensen blij gemaakt met een bril en willen ze zelfs daarmee graag op de foto. Wij bedanken de PZC – lezers die brillen meegenomen hebben naar Anuradhapura!
19 mei:
SLS heeft een FIETSENFONDS. In het jaar dat onze sponsorkinderen 10 jaar worden, krijgen ze uit het Fietsenfonds een prachtige, nieuwe schoolfiets. Omdat de meeste kinderen ver van school wonen, stimuleert dat extra om de school regelmatig te bezoeken. In de tuk-tuk van Asanka brengen Sanne en Janny de eerste fietsen van dit jaar naar Gavisha in Parasangaswewa en naar Dilmini in Pusiyankullama. Er kan maar één fiets per keer mee en als we aankomen is de verrassing groot. Natuurlijk wordt de fiets eerst bewonderd en wordt er gekeken of het sponsorkind kan fietsen. Op deze leeftijd is dat bijna altijd het geval: wij staan erbij en kijken er naar. Senpathi en Asanka genieten er net zo van als wij. Óp naar de volgende uitdeling, en we hopen dat ons SLS-FIETSENFONDS (doet u ook mee?) nog veel schoolkinderen op Sri Lanka aan een fiets kan helpen!
15 mei:
Te jong of te oud … het valt even niet mee voor (stagiaire) Sanne om leeftijdgenoten te treffen in Anuradhapura. Met haar 22 jaar is het nog niet zo simpel om Sri Lankaanse vrienden te maken. Omdat de meest betrokken mensen bij Sri Lanka Support een of twee generaties ouder zijn, kijken we samen naar nieuwe mogelijkheden. Eerst brengen we een bezoek aan het Nationaal Youth Service Center, daar zijn nl. lessen aan de gang voor 18 tot 29 jarigen. De English teacher wil wel een afspraak maken om met Sanne te kijken wat er kan. Ook bij NAITA (National Apprentice and Industrial Training Autority) kan ze terecht. Hier worden leerlingen vakgericht opgeleid voor bijvoorbeeld het hotelwezen, de bouw en de techniek. Jongeren en mogelijkheden genoeg om elkaar te leren kennen. Sanne gaat ermee aan de slag!
11 mei:
Sinds 3 april is Janny op Sri Lanka en ze bezoeken alle 200 sponsorfamilies, brengen voedselpakketten, maar willen ook zien hoe hun situatie is. De armoede hier is flink toegenomen, wat resulteert in minder maaltijden per dag in de gezinnen. De prijs van groente en fruit is gestegen en dat maakt dat er nóg minder gezonds op tafel komt. Maar daarnaast zien ze steeds meer dat vrouwen geronseld worden om in het Midden-Oosten te gaan werken. Regelmatig krijgen ze tijdens een bezoek te horen dat moeder is vertrokken naar Koeweit of Saudi-Arabië. Voor de gezinnen is dat ronduit slecht, geen moeder in het gezin betekent: veel problemen. Vader gaat aan de arak, oma’s draaien op voor kinderen en huishouden. Terwijl de uitzendbureau’s veel geld inhouden voor het organiseren van de vlucht, werkplek, huisvesting, voeding, etc., waarna er netto weinig overblijft. Deze week probeerde Senpathi om een moeder, die pas weduwe is geworden, op Sri Lanka te houden door alternatieven met haar te zoeken. Wij hopen van harte dat zoveel mogelijk jonge vrouwen met kinderen op Sri Lanka blijven, zonder moeder in het gezin wordt zoveel gemist.
07 mei:
Elke zaterdag en zondag is er in Anuradhapura een grote markt (fair) waar de lokale mensen met hun eigen producten staan. Hier wordt alles voor je ogen afgewogen en evt. aangepast aan het bedrag dat je wilt besteden. Dat gaat zo met uien, bananen, mango’s, wortelen, komkommers, chilly’s, enz. Veel mensen uit de omgeving kopen hier voor de hele week hun verse groenten en fruit in. Maar je kunt ook elastiekjes en andere speldjes, klemmen, bandjes voor in je haar vinden. Ook messen, schalen, borden, bekers, kokosnootschapers, bestek is te koop. Wil je een nachtpon of een sarong, ondergoed of een bloesje, je kunt het hier allemaal vinden. De bewoners van Anuradhapura zijn trots op hun fair!
03 mei:
Overal waar we ‘dry ration’ (houdbaar voedsel) tassen brengen, krijgen onze sponsorkinderen ook een schetsboek en een doos met pastels: Senpathi vraagt aan de kinderen om een ‘daily life’ tekening te maken voor hun sponsor(s). Hij legt uit dat ze op de achterkant hun naam en leeftijd moeten zetten zodat wij de tekeningen aan de juiste sponsor(s) kunnen geven. Omdat we heel veel rondreizen met de tuk-tuks vraagt hij ook om de tekeningen in te leveren bij de principal (hoofd) van hun school. SLS hoopt zo alle sponsors te kunnen verrassen met een mooie tekening van hun sponsorkind … de eerste zijn al binnen
29 april:
(Stagiaire) Sanne: “Afgelopen week was een van mijn docenten van Fontys op bezoek om te kijken hoe het hier voor een stagiair is. Voor de Fontys Leraren Opleiding Tilburg (FLOT) is het de eerste keer dat een student naar Anuradhapura in Sri Lanka is gegaan om les te geven op lokale scholen. Fontys biedt studenten in hun derde jaar de mogelijkheid om voor een minor naar het buitenland te gaan om stage te lopen bij verschillende organisaties of om te studeren. De meeste docenten raden hun studenten aan om naar het buitenland te gaan om daar nieuwe kennis te vergaren en zichzelf te ontwikkelen. Stichting Sri Lanka Support behoort nu ook bij de organisaties waar FLOT mee samenwerkt!
25 april:
Wat een oproepje in Lezers helpen Lezers in onze PZC voor gevolgen kan hebben! Janny bracht 4 tassen met brillen naar mevr. Sabine Koppejan uit Zoutelande in het kantoor van het Waterschap in Middelburg en deze week was hun hele familie in een hotel in Anuradhapura, waar Janny de brillen kon ophalen. Leuk was, dat het zelfs 5 tassen met brillen waren geworden.Een week ervoor konden ze bij dit hotel bij een mevrouw uit Hulst ook al een tas brillen ophalen. Iedereen hartelijk dank, want brillen zijn op Sri Lanka nog steeds een grote luxe. Via plaatselijke dokters, die weten wie slecht ziet, worden alle brillen bij de juiste mensen bezorgd. Meestal gaat het vooral om het montuur en worden er bij de opticien in Anuradhapura de juiste glazen ingezet. We maken hier veel arme mensen erg blij mee!
21 april:
(Stagiaire) Sanne: “De afgelopen paar dagen hebben Janny, Senpathi, Asanka, Syam en ik bij verschillende gezinnen tassen weggebracht. Ieder kind kreeg twee tassen met allerlei handige spullen, houdbaar etenswaar en een tekenboek met kleurtjes. Het afgeven van deze spullen voelde voor mij erg dubbel. Ik zag erg veel armoede; huizen die maar een of twee kamers groot waren, een bed waar iedereen in moet slapen, geen koelkast. Aan de andere kant zat er toch ook een andere soort rijkdom dan dat wij nu in Nederland gewend zijn, kinderen die met alle andere kinderen in de buurt aan het spelen zijn (zonder mobieltjes of andere technologie), minder werkstress en toch een soort rust die wij in Nederland kwijt zijn. Aan het bedanken op de knieën zal ik nog wel een tijdje moeten wennen, hoor! Groetjes van Sanne.”
17 april:
Verwonderd en verrast waren we door een heel speciaal telefoontje. De Stichting Vrienden van Sri Lanka zocht na het overlijden van hun oprichter/voorzitter naar een stichting die een soortgelijke doelstelling had op Sri Lanka als hun stichting: kinderen toekomstkansen bieden! Om hun ANBI-stichting te kunnen opheffen, moest het resterende geld geschonken worden aan een gelijkgestemde organisatie. Johan en Janny gingen in Den Haag op bezoek om hierover meer informatie te krijgen en te overleggen wat er verder moest worden gedaan. SLS voldeed aan hun verwachtingen en de procedure kon worden voortgezet. Daarna kwam er bericht van de bank van Vrienden van Sri Lanka en op 11 april ontving onze penningmeester € 12.699,18. Wat geweldig, dat het gelukt is. Wij laten jullie zo gauw mogelijk horen welk project zal worden uitgevoerd !
08 april:
De dag volgend op Janny’s aankomst op Sri Lanka, werd ze direct uitgenodigd om op de Mahawannammaduwa School hun Sportmeet bij te wonen, inclusief de officiële ingebruikname van de Watertoren. Afgelopen nov./dec./jan. werd deze watervoorziening, met lange leidingen en aansluitpunten, gebouwd voor de hele school: voor alle betrokken leerlingen, ouders en leerkrachten een flinke verbetering. Omdat op 4 april de Sportmeet gehouden werd, was meteen voor iedereen duidelijk hoe belangrijk deze verbetering is; er werd dan ook extra aandacht aan besteed. Ook de Director of Education en enkele belangrijke mensen uit onderwijsland waren aanwezig. SLS werd hartelijk bedankt voor dit prachtige project. Veel dank aan alle sponsors!
04 april:
Vanaf 2011 heeft Umesha Nethmini een sponsor. In de periode vanaf 2011 hebben zij een extra kamertje aan hun huisje kunnen bouwen. Vader en moeder hebben daar samen stenen voor gebakken. Beiden zijn ze ook dagloners: zij werken bij anderen op het land. Umesha heeft de hele sponsorperiode haar jaarlijkse schoolspullen gekregen en in 2015 ook een stevige fiets. Alle 11 schooljaren heeft ze de school goed bezocht, alleen in COVID tijd is er veel verzuimd en was haar school vaak gesloten. Zij behaalde haar O-level examen en gaat nu verder met A-level. Deze familie maakt een gelukkige indruk en is heel blij met alle steun die al deze jaren werd geboden. Omdat we veel contact hebben met haar Viharapalugama School horen we in de toekomst ongetwijfeld hoe het verder met Umesha gaat.
31 maart:
In onze bestuursvergadering van 28 maart kwamen nieuwe Zeeuwse initiatieven aan bod. Voor het eerst zal SLS meedoen met de Dorpentocht Walcheren die gehouden wordt op dinsdag 6 augustus. Ook gaan we met Hans Nootebaart van Stegentocht Middelburg weer net als in 2019 een Benefiet voor SLS beleven. Onder voorbehoud wordt die gehouden op vrijdag 13 september. Door iets lekkers en speciaals wordt het een verrassend evenement. Meer bijzonderheden en kosten worden via Facebook en mail bekend gemaakt. Dus noteer s.v.p. deze data al in je agenda en het is leuk als je Stichting Sri Lanka Support op deze manier ondersteunt !
23 maart:
Het schoolmeisje Rechal Presila van de Saliyapura School in het buitengebied bij Anuradhapura wordt vanaf 2018 gesponsord door kinderen/leiding van de Wilgenhof School in Middelburg. De school heeft er voor gezorgd dat ook bij personeelswijzigingen deze ondersteuning van Rechal doorgaat. Een van de leerkrachten is vorig jaar met haar hele gezin Rechal komen opzoeken op Sri Lanka! Deze leerkracht, die nu in Goes op een school werkt, heeft op de Wilgenhof een opvolger gekregen die deze taak op zich neemt. Zij heeft geregeld dat leerlingen tekeningen en kaarten maken voor Rechal en haar school. Die gaan bij Janny in de koffer en worden meegenomen naar Saliyapura, naar Rechal. Als u een school weet waar ze ook zo’n (soort) actie willen, neem dan contact op met SLS.
19 maart:
Op 3 april staat onze Sri Lankaanse SLS-coördinator Senpathi Weerage in de aankomsthal van het vliegveld Bandaranaike bij Colombo/Negombo. Hij komt met een busje + chauffeur om Janny op te halen om direct door te rijden naar Anuradhapura, waar ook Asanka, onze tuktukdriver, in de startblokken staat. Het appartement is de dag daarvoor spic-en span voor bewoning klaargemaakt. Even acclimatiseren en dan snel aan het werk. Eerst worden de 10-jarigen voorzien van stevige fietsen en alle 200 sponsorkinderen krijgen schetsboeken en pastels. In december 2023 is al materiaal besteld om enkele huisjes van sponsorkinderen een boost te geven, die gaan we bekijken! Senpathi en Janny bezoeken enkele scholen om de stage van Sanne Donkers te regelen. Vervolgens komt Sanne op 9 april en met haar kijken we welke scholen zij het prettigst vindt om 4 maanden te werken. Via Facebook houden we jullie op de hoogte van onze bezoeken en projecten!