STUDENTENBEZOEK ISB

 

Carolien Termote, 23 oktober 2018

In de periode 8 okt. - 18 okt. bezochten 13 studenten, in de leeftijd van 15-17 jaar, samen met twee docenten en ‘the head van de International School Breda (ISB)’, Sri Lanka. Na eerdere goede ervaringen van studiegenoten wilden ook deze studenten graag kennis maken met Sri Lanka.

Hun start- en eindpunt was dicht bij het vliegveld in Negombo, maar het grootste deel van hun verblijf werd doorgebracht in Anuradhapura, ongeveer in het midden van het eiland. Janny Fioole en Senpathi Weerage van Sri Lanka Support hebben onder andere door sponsoring van ISB veel van het programma voor de studenten mogelijk kunnen maken.

De eerste kennismaking van de Sri Lankaanse en van de Nederlandse studenten startte met een welkomstparty waarbij dans en muziek de boventoon voerden. Alle betrokkenen hadden erg hun best gedaan op een mooie presentatie. Ook hier werd weer eens duidelijk dat dans en muziek universele verbroederingsmiddelen zijn.

Les geven op drie scholen in de buurt van Anuradhapura was een van de doelen voor een bezoek aan Sri Lanka. De studentes hadden zich in Nederland al goed voorbereid op het geven van gastlessen op de scholen. De door hen gemaakte lesmaterialen zijn met groot enthousiasme op de scholen ontvangen. Na een paar dagen werd door leerlingen uit groepen die nog niet aan de beurt gekomen waren, gevraagd of zij toch ook wel een keer aan konden schuiven bij de gastlessen. Een mooiere vraag kan je je toch niet wensen?

De middag werd over het algemeen besteed aan iets cultureels. In Anuradhapura en omgeving is invulling daarvan geen probleem. Onder begeleiding van een gids door de Sacred City met z'n vele stoepa's fietsen, in een jeep een wildpark bezoeken en daar maar liefst 220 olifanten spotten, praten met een monnik in het klooster van Mihintale waren activiteiten die een diepe indruk hebben achtergelaten.

Maar ook lekker zwemmen in een zwembad van een hotel was een welkome bezigheid. Ook het schenken van ter plaatse gekochte spullen die op de scholen zo node gemist werden, is zeker het vermelden waard. De giften zijn onder grote dank aanvaard. De bezoeken met voedselpakketten aan de 4 verschillende sponsorgezinnen in de jungle maakten diepe indruk op velen.

Kortom de dagen zijn zeer zinvol besteed en zijn omgevlogen.

Al met al was het voor de studenten een hele ervaring om te mogen proeven aan een land dat nog volop in ontwikkeling is.

Op de scholen zal het sponsorgeld in de nabije toekomst door Sri Lanka Support goed besteed worden.