Stralende ogen en dankbaarheid

door Willemijn Lijnse, juli 2017


Na vrijwilligerswerk in Oeganda en verschillende reizen in Azië, besluit ik naar Sri Lanka te gaan en naast het reizen ook mijn steentje te willen bijdragen bij Stichting Sri Lanka Support. Het contact vooraf verloopt heel ontspannen en relaxt, wat maakt dat ik vol vertrouwen en met veel plezier mijn reis start.

 

De derde dag in Sri Lanka:

Je weet weer dat je wat verder op reis bent als:

- je huisdier een gekko is

- je in de bus hutje mutje zit/staat met harde plaatselijke muziek en hier ondanks de hitte van binnen erg om moet grinniken en ondertussen geniet van al het moois wat aan je voorbij schiet

- je soms geweldige miscommunicatie hebt omdat je niet dezelfde taal spreekt en daarbij de stilte en de vragende blik waardoor je denkt 'uhm hoe komen we hier weer uit'

- je Marinda i.p.v. Fanta kan drinken

- je je 10 min. nadat je gedoucht hebt, afvraagt of je nu wel of niet gedoucht had

- je je een hoedje schrikt van een kokosnoot die valt op een golfplaten dak

- je je nog steeds afvraagt waarom kakkerlakken eigenlijk bestaan

- je je weer realiseert dat er in NL maar weinig getoeterd wordt

- je nog steeds blij wordt van iedere palmboom, ook al staan ze hier overal

- je van schrik de badkamer uitspringt, nadat je wordt verrast door een mega vliegend insect, waarbij je niet eens wist dat deze überhaupt bestond

- je toch een beetje het fijne knusse kampeergevoel krijgt als je ‘s avonds in bed onder je klamboe ligt

- je door iedereen wordt aangekeken als 'jij komt niet van hier' en dat, wanneer je hier op reageert met een oprechte glimlach, je er bijna altijd een terug krijgt

- je geweldige gesprekken en ontmoetingen hebt met anderen van over de hele wereld, allemaal met hun eigen verhaal, wat ze voor een stukje met je willen delen

 

En zo start mijn verblijf in Anuradhapura met genieten en me verwonderen over al het moois hier - en tja, die insecten ... die neem ik er dan maar bij ;)

Mijn inzet in deze tien dagen bestaat uit het volgende:

* Ik breng een bezoek aan de revalidatietherapie van Sandun. Mooi om te zien hoe hij dank zij Stichting Sri Lanka Support intensieve therapie kan volgen na zijn operatie.

* De eerste paar dagen koop ik producten voor de levensmiddelenpakketten. Met geld van mezelf en van nog een aantal lieve mensen uit Nederland kan ik tien levensmiddelenpakketten klaar maken. Hier zit o.a. zeep, linzen, curry, aardappelen, uien, shampoo en bonen in. Het is een grote tas vol houdbare spullen geworden.

De dagen daarop ga ik de levensmiddelenpakketten brengen naar het meisje dat ik sponsor. Wat bijzonder om haar te ontmoeten en te zien waar en hoe ze leven. Wauw, wat blikken van dankbaarheid met je kunnen doen.. Wat mooi om met onderwijs haar toekomst te kunnen vergroten. Mijn hart maakt een sprongetje!

Zo bezoek ik nog negen andere sponsorkinderen. Asanka brengt mij samen met Senpathi overal naar toe. Fantastisch!! Alle families zijn aangenaam verrast en de dankbaarheid is groot. Ik moet wennen aan het bedanken, waarbij ze knielen tot op je voeten. De ogen raken mij het meest. Altijd. Zo ook hier. Bij een ander gezin bedanken ze me met een verse kokosnoot die uit de boom wordt gehaald en wordt open gesneden. Hij is heerlijk! Wat een geweldig bedankje!

* Ik ga een middag mee naar naailes, in een school die nu leeg is i.v.m. vakantie, maar zo kan ik (als juf) toch nog even rondkijken. Met gebaren toch wat info uitgewisseld, leeftijden op handpalmen 'schrijven' en dat soort dingen. Ze zijn bezig met naaien van kleine schooluniformen. Van kijken leer je ook, zo heb ik weer ontdekt. Er staan acht van die ouderwetse Singer naaimachines, prachtig! En onderling hebben die meiden de grootste lol, ook samen met de juf. Er wordt nog een jerrycan thee gehaald door het meisje dat het dichtste bij woont en ik krijg als enige kop en schotel.

Je kan echt zien dat de meiden genieten van het leren naaien en van de gezelligheid en de onderlinge band. Super!

Mijn vrijwilligersgedeelte in Sri Lanka zit er op:

De afgelopen tien dagen heb ik me voor het eerst echt tussen de lokale bevolking gemengd, zonder een andere toerist te spreken. Nieuw en uniek! Na twee dagen gewend aan het gestaar en de miscommunicatie, m'n draai helemaal gevonden. Bijzonder, hoe snel alles op een totaal andere plek weer een vorm van vertrouwd voelt! Genoten van de vrijwilligersprojecten die ik mocht bezoeken en het maken en wegbrengen van de levensmiddelenpakketten. Het is bevestigd: wat doet Stichting Sri Lanka Support hier fantastisch werk!! Mijn complimenten, Janneke Fioole en de anderen. En natuurlijk Senpathi en Asanka die me hier de weg wezen en hielpen!Iedereen vanuit Nederland wil ik bedanken voor zijn of haar bijdrage in de vorm van donatie, onderdak en het meegeven van telefoons. Wat heb ik er, mede dank zij jullie, veel mensen blij mee kunnen maken!!

Daarnaast ook genoten van de hilarische situaties en het ‘s avonds lekker lezen op de veranda, die ik deelde met mr. Gekko.

Hierna start ik mijn rondreis van drie weken door dit mooie land!

Eens kijken waar ik allemaal terecht kom …