We bezoeken 2 scholen en 2 sponsorkinderen

Erwin en Marjolein, januari 2016

Maha Mankadawela School

's Morgens bezochten we twee scholen, te beginnen met de Mahamankadawela School. We werden ontvangen door de vice principal en vervolgens kregen we een rondleiding door de school van de lerares Engels (excuus, de namen zijn ons ontschoten). We voelden ons meer dan welkom en merkten ook het respect en de waardering voor de Stichting. 

Tijdens de rondgang hebben we gezien hoe leerlingen aan het tuinieren waren, hoe de klassen-indelingen zijn, hebben we heel veel vragen gesteld over het schoolsysteem en de dagelijkse gang van zaken op de school, hebben we kort een dansklas bijgewoond en zagen we hoe de allerjongsten (nog in hun gewone kleding) nu eerst een paar dagen mogen wennen en les krijgen in etiquette. We hebben heel wat keren gezwaaid en 'hallo' geroepen. Natuurlijk hebben we ook naar de bouw van de 'stage' gekeken. Daar begint schot in te komen, begrepen we. Ons bezoek werd afgesloten met een kopje thee met cake. 

Medagama School

De tweede school die we bezochten, is de Medagama school. Daar zijn we iets korter geweest, maar natuurlijk hebben we het Community Center gezien, dat door de Stichting is gebouwd. Vanaf volgende week is het Community Center weer in gebruik door de Preschool/kleuterschool. (Janny, je hebt de groeten terug van de dame die ons daar heeft rondgeleid. Een charmante jonge vrouw die vlak bij jou woont in Anuradhapura.) Ook hier hebben we gesproken met de leraar Engels (die nog maar net was begonnen) en hebben we een snelle rondgang over het terrein gemaakt. 
Het is mooi om te zien wat jullie voor de scholen doen en zo ook direct een binding hebben met de sponsorkinderen.


Sponsorkind Nelum

Na de lunch (bij Walkers in Anuradhapura) gingen we naar het eerste sponsorkind. Een heel arm gezin met zeven kinderen, waarvan de jongste nu door de Stichting wordt gesponsord. Ook helpen jullie het gezin om het huis in betere staat te krijgen en brachten jullie kort geleden een zonnepaneel aan, zodat ze nu licht binnen hebben. Je ziet hier wel heel duidelijk hoe hard hulp nodig is, de leefomstandigheden zijn schrijnend!

We hebben kort met het gezin gesproken en heel positief om te melden is dat de oudste dochter is gekwalificeerd om naar de University te gaan! Het is een zeer bescheiden en verlegen dame van 20 jaar oud. Het is haar droom om 'lawyer' te worden. Mooi toch? Vader was op het moment van ons bezoek met twee van de kinderen naar de stad om schoolschriften en pennen te kopen. Ze hadden zich niet gerealiseerd dat ze dit zelf moesten betalen en dat heeft nu weer gevolgen voor de verbetering van het huis, aldus moeder. 

Senpathi vond dat de verbetering van het huis sinds zijn laatste bezoek goed zichtbaar was en heeft het gezin nog wat tips gegeven over het gebruik van het zonnepaneel (bijv. niet de hele avond het licht aanlaten, want dan is de stroom op).

Voor beide sponsorgezinnen namen we een tasje mee met hierin wat etenswaren: rijst, dhal, suiker en melkpoeder. We hadden de indruk dat dit werd gewaardeerd.

Sponsorkind Sandun
In het tweede gezin dat we hebben bezocht, ondersteunt de stichting een van de zoons in zijn medische behandeling. Hij heeft sterk vergroeide benen, maar kan dankzij twee operaties en vervolgbehandeling (orthopedie, fysiek) waarschijnlijk zelfstandig veel beter gaan leren lopen. Hij oefent nu met een looprek. Dat kost hem zichtbaar heel veel moeite en doet hem waarschijnlijk ook pijn. Maar hij was zo trots!

Speciaal voor ons is hij met zijn vader naar de deur gelopen voor een foto. Maar daarna was hij echt helemaal kapot. Zijn vader heeft hem weer naar de bank getild. Wat een ongelooflijk lieve en zorgzame man, die vader, die er toch wel voor een groot deel alleen voorstaat, omdat zijn vrouw als huishoudster in Koeweit werkt en oma blind is. Met de hele familie hebben we nog een foto gemaakt bij hun huis en daarmee ons bezoek daar afgesloten.

Een sponsorkind voor ons?
Het heeft grote indruk op ons gemaakt hoe jij en Senpathi kinderen proberen te helpen en ze (met de mogelijkheid om naar school te gaan) een grotere kans op een betere toekomst geven. Graag willen ook wij een kind sponsoren. 

Nogmaals dank
Janny, we willen jou en vooral ook Senpathi nogmaals heel hartelijk danken voor het verblijf in je appartement. Het verhaal over de Stichting zullen we via onze reisblogs zeker verder vertellen!