Martijn, 29 jan. 2017

 

Wij, Gideon en Martijn, zijn inmiddels al weer een anderhalve week in Sri Lanka. We vertrokken vanuit het - 3 graden winterachtige Nederland naar het zonnige Azië. Het is moeilijk om niet te enthousiast een verhaal te beginnen over het land en Sri Lanka Support. 

 

Na een dag te zijn bijgekomen van de jetlag vertrokken we met de reguliere bus richting de historische stad Anaradhapura. De busreis was op zichzelf al een beleving. Druk met mensen beladen zaten we in een neonverlichte bus, waarin op een stevig volume Sri Lankaanse klassiekers uit de speakers kwamen. Na aankomst hadden we een vol weekend, waarbij we de Sacred City hebben bekeken, daterend uit 4e eeuw v. Chr. De zondag hebben we op de fiets besteed aan de boeddhistische trekpleisters. Op de terugweg kwamen we een leuk restaurantje tegen voor locals.

 

De eerste school die we bezochten was Elayapaththuaschool. Na door de vice-principal te zijn verwelkomd, ging Gideon aan de slag met de computers. Ik werd voorgesteld aan de docent Engels. Samen met haar heb ik twee dagen aan verschillende klassen workshops gegeven. Het doel was voornamelijk om kinderen enthousiast te maken voor de Engelse taal en hen het belang ervan in te laten zien. 

 

 

 


De volgende school was Panyankadawelaschool. Daar had Gideon veel werk te verrichten. De meeste computers waren niet operationeel. Maar na twee dagen zwoegen, vertrokken we een vol en werkend ICT-leslokaal achterlatend. 

 

Naar mijn mening zit het onderwijs in Sri Lanka goed in elkaar. De docenten zijn bekwaam en professioneel. De lesmethodes zijn uitstekend geschreven. De didactische manier van werken zou minder klassikaal mogen, maar dit zit in de cultuur en tradities verweven. Het grootste verschil met Nederlandse scholen ligt op het gebied van technologie. Mooi dat SLS hier juist hulp biedt. 

 

De Sri Lankaanse mensen en cultuur vind ik gemoedelijk en indrukwekkend. Sri Lankanen zijn enorm beleefd en openhartig. Zo knoop je gemakkelijk een gesprek met ze aan. En ze vinden het erg leuk als ze iets van hun manier van leven aan jou kunnen uitleggen. Het is een land waarin alles zo zijn eigen tempo heeft. De dingen die we tot nu toe hebben meegemaakt, heb ik als avontuurlijk beleefd en ik heb ervan genoten. Sri Lanka staat bij mij zeker in de top 3 van leukste landen in de wereld om een bezoek aan te brengen!