Computerperikelen op scholen

14 januari 2016, Simon en Gideon

Wij verblijven een paar weken in het appartement van Janny en we gaan samen proberen vijf scholen te voorzien van enkele goed werkende computers/laptops. Janny en Senpathy hebben voor ons ‘de weg vrijgemaakt’, zodat de scholen weten dat we er aan komen.

Vandaag worden we om 09.00 verwacht op de Suchiritigamaschool. Het is de allereerste schooldag voor 16 eersteklassers. Volgens de Sri Lankaanse traditie worden de kinderen door hun moeders naar school gebracht en door de tweedejaarsleerlingen ontvangen. De lokale monnik is er ook en houdt een lange toespraak. Volgens mij is de spanningsboog voor kinderen van de 1e klas maximal een half uur. Maar de ceremonie duurt 1,5 uur en de kinderen zijn duidelijk afgeleid. Dat vindt men geen probleem: 'de wijze woorden zullen toch wel op de kinderen inwerken'... 

Wij worden voorgesteld als speciale gasten en aan mij de eer de olielamp aan te steken. Er is ook gezorgd voor ontspanning, een paar meisjes geven een uitvoering van een paar dansjes. En de nieuwe kinderen worden aangemoedigd voor de groep een liedje te zingen: een paar kinderen durven …

Na de plechtigheid neemt Mr. Mappa ons mee naar het computerlokaal. Hier stonden ooit zes computers. Helaas is er eind 2014 ingebroken, waarbij de computers werden gestolen. Gelukkig zijn de computers inmiddels teruggevonden door de politie, maar de meeste onderdelen zijn er uit gehaald. Gideon heeft van de restanten twee werkende computers kunnen maken en ik, Simon, heb aan een van de zeven English teachers een paar educatieve programma's laten zien.

Morgen kent Sri Lanka weer een van de vele feestdagen en dan is de school gesloten. Volgende week gaan we verder op de Suchiritagamaschool.

15 jan. 2016
Bezoek sponsorkind

Vandaag is het een vrije vrijdag, een Tamil feestdag, dus geen school. Een mooie gelegenheid om ons sponsorkind Waruni te bezoeken. Gelukkig is ze thuis met haar moeder en de baby. Vader is ondanks de vrije dag nog wat aan het bijverdienen. Het huisje kan ik me nog herinneren van de vorige keer, wel is het uitgebreid met vóór het huis een afdakje van takken en bladeren. We geven wat cadeautjes, afkomstig van Liselot en Rozemarijn. Op SL is het gebruikelijk dat cadeautjes niet in bijzijn van de gever worden uitgepakt, maar we vragen om dit toch maar te doen. Waruni is gelijk weg van de bellenblaas en gaat die uit proberen.

We zien dat de buren elektriciteit hebben, maar Waruni en haar familie niet. Het kost ca. € 200 om aangesloten te worden op het net. Senpathi vragen we om dit te organiseren. Dit betekent eerst een elektrische installatie aanleggen in het huisje: vijf lichtpunten met schakelaars en twee dubbele stopcontacten. Daarna komt de Electricity Board om te controleren of alles goed is aangelegd en dan volgt aansluiting op het net.

15 jan 2016
Bezoek Mahamankadawela school

Nadat we bij Waruni zijn geweest, gaan we naar de Mahamankadawela school. Ondanks de vrije schooldag zijn er ouders aanwezig. Zij zijn druk in de weer met schoonmaken en het schilderen van meubilair en muren. Daarnaast zijn zij bezig met het maken van een podium, de ‘stage’. SLS draagt bij in de kosten. Veel scholen hebben zo’n podium, dat gebruikt wordt voor uitvoeringen van de leerlingen. De vloer is nu klaar en de ouders zijn bezig met het dak en de ondersteuning van het dak. Zes stalen buizen steken zichtbaar uit de vloer, twee moeten nog worden verlengd. De stalen balken zijn in de maak en worden begin volgende week met de stalen golfplaten op school afgeleverd. Dan kan de lasser beginnen met het in elkaar zetten van de onderdelen.


19 januari: Ilandagahawewaschool

Hier gaat de docent Engels met ons rond. Er is ook iemand aangesteld als ICT docent, zij is betrokken bij alles wat Gideon doet in haar lokaal. Het lokaal ziet er piekfijn uit met keurige bureaus  een plafond en ventilators aan de muur. Gideon vindt dat de computers er ook goed uit zien. De aanwezige netwerk printer heeft een nieuwe cartridge nodig, daar gaan we achteraan. We nemen drie computers mee die volgens de leraar defect zijn. Eén ervan kan worden gebruikt als server, de andere twee computers kunnen misschien ook weer werkend worden gemaakt. Morgen gaan we terug naar deze school! 

22 januari: Suchiritigamaschool

Ons derde bezoek aan de Suchinthagamaschool. Gideon zet de puntjes op de i om alle computers werkend te krijgen. Intussen hebben de docenten en studenten ook niet stil gezeten: de computerruimte is grondig schoon gemaakt, kieren zijn dichtgemaakt met kranten. Alle overbodige zaken achter de bureau’s zijn weggehaald, zodat we de bureaus tegen de muur kunnen schuiven, waarna meer ruimte ontstaat.
Ongeveer zes jongens uit grade 10 nemen de computers in gebruik, maar niet voordat de stoelen zijn opgekalefaterd. Van 12 stoelen worden 8 goede gemaakt, zittingen en rugleuningen worden vervangen. Na de nodige reparaties worden ze schoongemaakt en … ze zijn weer geschikt voor gebruik! Ziet er goed uit!

26 jan. Paniyankadawelaschool

Bij ons eerste bezoek hier treffen we computers met oude beeldschermen aan, waarvan maar de helft kan worden gebruikt. In de helft van de ruimte werkt de elektriciteit niet, wat te maken kan hebben met knagende ratten of muizen. Gideon heeft de computers aan de goede zijde van de ruimte werkend gekregen. Ik heb me bezig gehouden met het repareren van de twee airco units. Beide units werken nu naar behoren. Er zijn twee ICT teachers, beide geen vakdocenten. Er loopt wel een aanvraag voor een vakdocent, maar het kan nog wel een tijdje kan duren voordat die er is. Toen we weg wilden gaan, werden er vier computers gebracht van een stichting in Australië. Het gezelschap bestond onder meer uit een police officer en een fotograaf. De overdracht van de computers was georganiseerd door een SriLankaan die in Australië woont.

 

Tussendoor gaan we kijken hoe de vorderingen zijn met de overkapping van de stage/het podium op de MahaMankadawelaschool. Er is zichtbaar resultaat: de overkapping is klaar en de laatste hand wordt gelegd aan de vloer. Het ziet er goed uit! Verder zien we dat ook het tweede wasbakkenblok op de Suchiritigamaschool klaar is en aangesloten op de (hoofd)waterleiding aan de weg. Dus hier hebben ze nu ook gezuiverd water (met een chloorsmaakje).