ASANKA EN Z'N TUKTUK

 

april 2015, Erna Ramstijn 

Ons vervoer in Sri Lanka gaat meestal per ‘threewheeler’, in India ‘tuktuk’ genaamd, in het oosten van Sri Lanka ‘oto’.
In Anuradhapura hebben wij, SLS, een vaste threewheeldriver, Asanka. Met hem konden we jaren geleden al een vaste, iets lagere kilometerprijs afspreken, in ruil voor onze vaste klandizie! Asanka is een amateur wielrenner, die iedere morgen, voordat hij aan zijn tuktuk-ritten begint, 50 km op z’n fiets rondtoert!
Asanka is een geweldige ‘handlanger’, superattent, hij helpt waar nodig, draagt waar nodig, denkt mee, voorziet.
Hij sprak nauwelijks Engels, maar Janny gaf hem een Engels woordenboek en stimuleerde hem om Engels te leren, wat hem iedere jaar een beetje beter af gaat.

Het gebied waar onze sponsorkinderen wonen, is een diameter in het buitengebied rond de kern van Anuradhapura. De langste rit die wij op een dag maakten in de tuktuk, was 145 km ! En als wij al onze sponsorfamilies bezoeken, gebeurt dat vaker …
Asanka doet nog veel meer dan tuktuk-rijden: regelmatig voorziet hij ons van water, van bier, van de dagelijkse krant. Hij is een hele goeie stuwadoor, wat belangrijk is als we zoveel mogelijk schooltassen tegelijk weg willen brengen, incl. twee stevige passagiers! Of als we een fiets naar een sponsorkind brengen.

Hij heeft een fors tempo, is een zekere rijder, en rijdt veilig. Hij komt met zijn tuktuk op de moeilijkste plaatsen, slechtste wegen, gaat ze niet snel uit de weg. Vaak is zo’n plek met de auto niet te bereiken.. Het is ook nog eens de goedkoopste manier om ieder jaar weer de schoolspullen bij de kinderen te krijgen. Voor 30 Rps p.km rijdt Asanka tot bij voordeur in de bushbush (als er een deur is …) Hij heeft een snelheid van max. 60 km p.u. over asfaltwegen. Onverharde paden in de jungle remmen hem af tot 10 km p.u. Kuilen en gaten in de weg, bij hevige regenval diepe plassen, overstromingen. Soms kunnen we echt niet verder, dat is best spannend. Een enkele keer helpen we de tuktuk een handje of stappen we zelf de blub in! Of Senpathi haalt met z’n brommer kind of ouders naar tuktuk.
In een diameter van 40 km rondom Anuradhapura weet Asanka ALLE sponsorkinderen in de jungle te vinden, ondanks de kronkelweggetjes die allemaal op elkaar lijken en vaak allemaal even slecht zijn.

Hij rijdt voorzichtig en zo comfortabel mogelijk voor passagiers, maar ook voor zijn tuktuk, waar hij goed voor zorgt. Het is zijn brood. Alle weggetjes lijken op elkaar, toch rijdt hij feilloos en direct naar de huisjes van de kinderen. Ziet het ook al van verre als we kinderen (of hun familie) onderweg tegenkomen: bijzonder!

 

Als we op pad zijn, rijdt Senpathi altijd op de brommer mee; samen vinden ze alles, ook de nieuwe kinderen die vaak diep verscholen in het oerwoud te vinden zijn. Komen we bij een huisje, dan toeteren Senpathi en Asanka om de bewoners en eventuele omwonenden te waarschuwen dat er bezoek is. Zijn ze niet thuis, dan komt er meestal in no time iemand aangehold die op zoek gaat of kan vertellen dat er echt niemand in de buurt is. Soms is de omgeving snel gevuld met kinderen. Onze komst gaat als een lopend vuurtje. Je snapt er niets van.